KOKEMÄEN SOSIALIDEMOKRAATTIEN VAALIOHJELMA

KOKEMÄEN SOSIALIDEMOKRAATTIEN VAALIOHJELMA

VAALIMISEN ARVOINEN KOKEMÄKI

YHTEISTYÖTÄ

Sosialidemokraatit ovat perinteisesti pitäneet keskeisenä sitä, että yhteistyö Kokemäellä poliittisten ryhmien kesken säilyy hyvänä. Rakentavaa yhteistyöhenkeä tarvitaan, kun Kokemäen asioita ajetaan valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja elinkeinoelämän toimijoiden suuntaan. Erityisen keskeinen yhteistyötaho on jatkossa Satakunnan hyvinvointialue, joka järjestää merkittävän osan kokemäkeläisten hyvinvointipalveluista. Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet vaalimaan yhteistyön henkeä kaikkiin suuntiin tulevallakin vaalikaudella.

ELINVOIMAA

Elinvoima syntyy työstä ja yrittämisestä. Kunnan rooli alueensa elinvoiman ylläpitämisessä ja lisäämisessä korostuu aiempaa enemmän. Elinkeinopolitiikka on yksi tärkeimmistä työkaluista elinvoimaisen Kokemäen edistämisessä.

Menestykselliseen elinkeinopolitiikkaan kuuluvat riittävä maareservi, toimiva kaavoitus, kunnossa oleva kunnallistekniikka, laadukas laajakaistaverkko, joustavat koulutuspalvelut osaavan työvoiman turvaamiseksi, hyvät liikenneyhteydet ja toimivat työvoimapalvelut.

Monilta osin elinkeinopolitiikka on Kokemäellä hyvällä tolalla. Mutta parantamistakin on. Tärkeää on turvata 2-asteen koulutusyksiköiden (lukio, Sataedu ja Sasky) toimintaedellytykset sekä valtatie 2:n ja rautatieyhteyksien (Tampere-Kokemäki-Rauma ja Pori) kehittäminen.

Merkittävä osa elinvoimaa on myös viihtyisä ja turvallinen ympäristö ja kestävän kehityksen mukainen paikallinen ilmastopolitiikka. Näitä edistämällä Kokemäkeä kehitetään houkuttelevana asuinkuntana entistä ehommaksi.

Elinvoiman lisäämisen tavoitteena on luonnollisesti kunnan asukasluvun kasvattaminen. Kokemäen – niin kuin koko Satakunnankin – ongelma on pitkään ollut väen väheneminen ja aktiiviväestön osuuden kuihtuminen. Tulevalla vaalikaudella tulee tähän ongelmaan erityisesti puuttua ja luoda suunnitelmaa kehityssuunnan kääntämiseksi.

Elinvoimaisen kunnan yksi keskeisiä tuntomerkkejä on tasapainoinen kuntatalous. Kokemäki on onnistunut saamaan taloutensa kohtuulliseen kuntoon. Sosialidemokraattien tavoite on myös jatkossa pitää tilanne vakaana.

HYVINVOINTIA

Kansalaisten hyvinvointiin keskeisesti kuuluvien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on vuodesta 2023 kuulunut Satakunnan hyvinvointialueen vastuulle. Kokemäen kaupungin suora mahdollisuus vaikuttaa palvelujen organisointiin on siten rajallinen. Onnistuminen siinä on kiinni kyvystä tehdä läheistä yhteistyötä hyvinvointialueen johdon ja henkilöstön kanssa kokemäkeläisten palvelujen turvaamiseksi.

Kokemäen kaupungilla on jatkossa keskeinen tehtävä vastata kuntalaisten ennaltaehkäisevästä hyvinvointityöstä. Siinä oleellinen osa on liikunta- ja kulttuuripalveluiden järjestäminen. Siksi on jatkossakin pidettävä huolta liikunta- ja virkistyspaikkojen ja erilaisten ulkoilureittien kunnosta ja ylläpidosta. Sama koskee kulttuuritoimintojen puitteita.

Tulevaisuuden Kokemäki kasvaa perheissä. Siksi perheille on oltava tarjolla riittävästi apua ruuhkavuosien arkeen ja kasvatuksellisiin kysymyksiin niin lähikouluissa kuin päivähoidon yksiköissäkin. Lapsen tai nuoren on tarvittaessa saatava apua nopeasti. Nuorta ei saa pompotella palvelusta toiseen.

Nykyhallitus on ulottanut leikkaus ja kurjistamispolitiikkansa hyvinvointipalveluihin niin, että esimerkiksi hoitoon pääsy on pitkittynyt kohtuuttomasti. Kuntien ja hyvinvointialueen toimivalla yhteistyöllä tulee huolehtia siitä, että kukaan ei putoa palveluiden väliin, ja että jokainen kuntalainen saa hoitoa tarvittaessa ja riittävän ajoissa lompakon paksuudesta riippumatta.

OSALLISUUTTA

On pidettävä huolta siitä, että asukkaiden oikeus osallistua ja vaikuttaa Kokemäen asioihin ja elinympäristön kehittämiseen vahvistuu. Avainasemassa ovat monipuolinen ja laaja luottamushenkilöhallinto ja uudet toimintamuodot kuntalaisten aloitteiden ja palautteiden keräämiseksi mm sosiaalista mediaa hyödyntäen. Osallistavasta budjetoinnista on saatu hyviä kokemuksia, ja sitä tulee jatkaa ja kehittää.

SIVISTYSTÄ

Kokemäen kouluverkko on mitoitettu ikäluokkien suuruus huomioiden. Se takaa kohtuullisen pienet ryhmäkoot ja laadukkaan perusopetuksen. Tästä tulee pitää huolta jatkossakin. Kokemäen ainutlaatuisen monipuolinen toisen asteen koulutustarjonta (Kokemäen lukio, Sataedu ja Sasky) tulee turvata resurssoimalla omaa lukiota riittävästi ja tekemällä hyvää yhteistyötä koulutuskuntayhtymien kanssa.

Oma kansalaisopisto tarjoaa aikuisväestölle monipuolisen harrastus- ja opiskelumahdollisuuden vapaa-aikana. Laadukas kirjasto täydentää osaltaan kuntalaisten kulttuuri-, opiskelu- ja sivistystarpeita. Näiden yksiköiden toimintaedellytykset on turvattava ja edelleen kehitettävä.

Liikunta ja kulttuuri tuovat iloa ja edistävät terveyttä kaikenikäisille. Kokemäellä tulee jatkossakin turvata mahdollisuudet edullisiin liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin matalalla kynnyksellä. Erityisesti lapsia ja nuoria tulee motivoida harrastustoimintaan niin, että esim koulupäivän yhteydessä jokaiselle lapselle tulisi mahdollisuus vähintään yhteen säännölliseen harrastukseen. Lasten harrastaminen lisää hyvinvointia ja vähentää syrjäytymisen riskiä.

Hyvä yhteistyö kaupungin ja paikkakunnan urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa on jatkossakin välttämätöntä monipuolisen harrastustarjonnan turvaamiseksi.

TURVALLISUUTTA

Kokemäki turvallisena asuinympäristönä tarkoittaa joka ikäluokkaan kuuluvan asukkaan arkista tunnetta siitä, että yhteiskunnan suomat turvaverkot pitävät. Se tarkoittaa liikenteen, koulun, työpaikkojen ja kotien turvallisuutta, se merkitsee varmuutta siitä, että arkinen elämä sujuu ilman ulkoisia häiriöitä. Se on lasten ja nuorten tukemista ja keskinäistä tukea. Se on vanhempien varmuutta siitä, että yhteiskunta tukee tilanteessa, jossa elämän tiehen tulee kupruja ja ylimääräisiä mutkia.

Erityisesti on varmistettava, että kunnallispolitiikan avulla löydämme ja autamme heitä, jotka elämässään eivät saa itse ääntään kuuluviin; lapsia, vanhuksia, vammaisia ja sosiaalisesti heikoimmassa asemassa olevia.